Barn sier ifra når noe er urettferdig
- Petter Fjellheim
- 6. mars
- 5 min lesing
Oppdatert: 27. mars
hvorfor godtar vi voksne det så lett?
💜 Gratulerer med Kvinnedagen 8. mars! 💜
Urettferdighet er et tema som engasjerer oss alle, men kanskje ingen mer enn barn. Barn har en sterk, naturlig rettferdighetssans og sier ifra når noe oppleves som urettferdig. Men hvorfor godtar vi voksne urettferdighet så lett? Har vi blitt vant til det, eller er det andre psykologiske og sosiale mekanismer som spiller inn?
Denne artikkelen utforsker hvorfor barn reagerer så sterkt på urettferdighet, hvorfor mange voksne ser ut til å akseptere den, og hva vi kan gjøre for å fremme et mer rettferdig samfunn.
Medfødt rettferdighetssans
Forskning viser at barn helt ned i spedbarnsalder reagerer på urettferdighet. En studie publisert i Nature Human Behaviour fant at allerede seks måneder gamle babyer foretrekker personer som deler rettferdig framfor de som ikke gjør det. Dette tyder på at en grunnleggende rettferdighetssans er biologisk forankret.
Læring gjennom sosial samhandling
Barn lærer også om rettferdighet gjennom sosial interaksjon. De observerer hvordan voksne og andre barn blir behandlet og utvikler forventninger til rettferdighet. Når disse brytes, reagerer de umiddelbart – enten ved å protestere, gråte eller forsøke å rette opp situasjonen.
Sterk følelse av empati
Empati spiller en stor rolle i barns reaksjon på urettferdighet. Studier fra University of Chicago viser at barns hjerner reagerer på andres smerte som om det var deres egen. Når de ser noen bli urettferdig behandlet, føler de det sterkt og ønsker å gjøre noe med det.
Hvorfor aksepterer voksne urettferdighet?
Mens barn ofte sier ifra, har voksne en tendens til å tåle eller tilpasse seg urettferdighet. Her er noen grunner til hvorfor:
Sosial tilpasning og frykt for konsekvenser
Voksne har ofte lært at det kan være risikabelt å si ifra. Enten det er på arbeidsplassen eller i samfunnet, kan det å protestere føre til negative konsekvenser, som tap av status, jobb eller sosial aksept.

Normalisering over tid
Når vi gjentatte ganger opplever urettferdighet uten å se reelle endringer, kan vi begynne å akseptere det som en del av virkeligheten. Dette kalles habituering – vi blir vant til noe og reagerer mindre over tid. Noe som er VELDIG skummelt!
Kognitiv dissonans
Psykologisk sett kan voksne oppleve kognitiv dissonans – en ubehagelig følelse når våre verdier (f.eks. rettferdighet) ikke stemmer overens med vår atferd (ikke si ifra). For å redusere dette ubehaget kan vi rasjonalisere urettferdighet, for eksempel ved å tenke at “sånn er livet” eller at “det hjelper ikke å si ifra.”
Troen på meritokrati
Mange voksne tror at verden er rettferdig, og at de som opplever urettferdighet, på en eller annen måte fortjener det. Dette kalles den rettferdige verdens-hypotesen og kan føre til at folk unngår å utfordre systemet.
Urettferdighet i arbeidslivet – hvorfor er det fortsatt et problem?
Selv i moderne samfunn ser vi fortsatt systemisk urettferdighet, spesielt når det gjelder kjønn, alder, etnisitet og økonomisk status. Likestilling i arbeidslivet er fortsatt en utfordring, noe som gjør initiativer som Finansforbundets kamp for likestilling ekstra viktige.
Kjønnsforskjeller i lønn og muligheter
Kvinner tjener i snitt mindre enn menn for samme type arbeid. Ifølge SSB var kvinners gjennomsnittlige månedslønn i 2023 kun 87,6 % av menns.
Aldersdiskriminering
Eldre arbeidstakere opplever ofte at de blir forbigått i ansettelsesprosesser eller nedprioritert i omstillinger. Ifølge forskning fra OsloMet har aldersdiskriminering i arbeidslivet økt de siste årene.
Systemisk forskjellsbehandling
Personer med minoritetsbakgrunn møter fortsatt barrierer i arbeidslivet. Studier har vist at jobbsøknader med utenlandskklingende navn får færre intervjuer enn søknader med “norske” navn, selv med identiske kvalifikasjoner.
Hva kan vi gjøre for å si ifra om urettferdighet?
Selv om det kan være vanskelig å utfordre urettferdighet, finnes det konkrete tiltak vi kan ta:
Støtte organisasjoner som kjemper for rettferdighet
Organisasjoner som Finansforbundet, Amnesty International og Antirasistisk Senter jobber aktivt for rettferdighet i samfunnet. Å støtte deres arbeid kan bidra til reelle endringer.
Skape bevissthet gjennom sosiale medier
Plattformer som Instagram, TikTok og Facebook og ikke minst LinkedIn brukes stadig mer til å belyse urettferdighet. Deltakelse i slike diskusjoner kan bidra til økt engasjement og bevissthet.
Styrke lovverk og rettigheter
Å kjempe for bedre arbeidsrettigheter, likelønn og antidiskrimineringslover er viktig. Politisk engasjement og stemmegivning kan bidra til strukturelle endringer. Ikke minst å være tøff når det brytes
Oppdra neste generasjon til å bevare sin rettferdighetssans
Barn har en naturlig sans for rettferdighet, men de formes av miljøet rundt seg. Ved å oppmuntre barn til å si ifra og støtte deres initiativ, kan vi skape en mer rettferdig framtid.
Konklusjon- Barn sier ifra når noe er urettferdig
Barn sier ifra når noe er urettferdig fordi de har en medfødt rettferdighetssans, sterk empati og et ønske om sosial balanse. Voksne, derimot, tilpasser seg ofte systemet og unngår konflikt av ulike psykologiske og sosiale grunner.
Men urettferdighet forsvinner ikke av seg selv. Det krever at vi tør å si ifra – enten det gjelder kjønn, hudfarge, religion eller alder. Ved å støtte organisasjoner, engasjere oss i sosiale medier og kjempe for bedre rettigheter kan vi skape et mer rettferdig samfunn.
Så neste gang du opplever urettferdighet – tør du å si ifra, som et barn ville gjort?
Ofte stilte spørsmål (Q&A) om urettferdighet og likestilling
Hvorfor reagerer barn sterkere på urettferdighet enn voksne?
Barn har en medfødt rettferdighetssans og reagerer intuitivt når noe er urettferdig. De er også mindre påvirket av sosial tilpasning og frykt for konsekvenser, noe som gjør at de ofte sier ifra uten å nøle.
Hva er årsakene til at voksne aksepterer urettferdighet?
Hvordan påvirker urettferdighet arbeidslivet?
Hva kan vi gjøre for å bekjempe urettferdighet?
Er det lovverk som beskytter mot urettferdighet i Norge?
Hvordan kan vi lære barn å bevare sin rettferdighetssans?
📢 Les mer:
Comments